Hur vet jag att hästen får i sig det den behöver?

Hästens näringsbehov varierar beroende till exempel på hästens, ålder, storlek och användningsområde.

För att veta hur mycket näring din häst behöver kan du titta här ; https://www.slu.se/globalassets/ew/org/inst/huv/publikationer/utfodringsrekommendationer-for-hast_2013_rapport_289.pdf

Glöm inte att fördela fodergivorna över dygnet! Extra viktigt för de hästar som inte har så stort näringsbehov och därför äter liten mängd foder per dygn.

Nu när du vet hur lång tid det tar för din/dina hästar att äta 1 kg av sitt grovfoder kan du också se till att det inte går för många timmar (helst inte över 8 timmar) när de inte har någonting att äta. Fördela fodergivorna och mängden foder så jämnt det går över dygnet och den största givan inför den längsta utfodringsintervallet (kanske också genom att fodra senare på kvällen). För den riktigt lättfödda hästen kan halm eller en blandning av annat grovfoder och halm som ges i hönät, vara ett bra sätt att förlänga ättiden utan att öka mängden foder. Detta för att hästen inte ska riskera att bli överviktig.

Avstå helt kraftfoder till din lättfödda häst så att du inte "stjäl" ättid av den. Kraftfoder och tillskott är till för att komplettera eventuella näringsbrister i ditt grovfoder. Bara en näringsanalys av grovfodret kan avgöra om det behövs annat tillskott (förutom selen och koksalt) och vad som i så fall behövs och hur stor mängd!

Gör klart och fortsätt